Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii | Pagina principala
Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii
Guvernul permite Postei Romane sa isi esaloneze platile catre alte institutii de stat
Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri proiectul de ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal. Una dintre principalele modificari se refera la acordarea unor inlesniri sub forma esalonarii la plata a unor obligatii fiscale. Astfel, a fost creat cadrul legal pentru esalonarea unor plati pe care trebuie sa le faca Posta Romana catre alte institutii de stat. Compania are de platit o amenda de 103,3 milioane de lei catre Consiliul Concurentei si, in acelasi timp, o datorie catre bugetul de stat de 77 de milioane lei catre buget. Premierul Victor Ponta sustine ca Executivul a primit toate aprobarile necesare din partea organizatiilor financiare internationale pentru acordarea unor astfel de inlesniri la plata.

Pana acum, legislatia nu permitea acordarea esalonarilor la plata tuturor obligatiilor fiscale restante. "Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, cu modificarile si completarile ulterioare s-a reglementat acordarea inlesnirilor sub forma esalonarii la plata pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, inscrise in certificatul de atestare fiscala. Totusi, prevederile acestui act normativ nu se aplica asupra tuturor obligatiilor fiscale restante, fiind excluse obligatiile fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord ori alt act administrativ similar, potrivit legii, sau amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat", se arata in nota de fundamentare a proiectului privind modificarea Codului Fiscal.

In aceste conditii, a fost modificata legislatia astfel incat sa fie incluse si alte categorii de obligatii fiscale. "Contribuabilii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au esalonari la plata in derulare, beneficiaza de esalonarea amenzilor si/sau obligatiilor fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord ori alt act administrativ similar, potrivit legii, inscrise in certificatul de atestare fiscala emis in scopul acordarii esalonarii la plata daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii", este una dintre prevederile proiectului de OUG.

Presedintele Consiliului Concurentei a declarat, saptamana trecuta, in legatura cu amenda de 103,3 milioane de lei pe care o are de platit Posta Romana pentru abuz de pozitie dominanata ca "amenzile nu sunt esalonabile, astea sunt regulile fiscale". In acelasi timp insa, Chiritoiu a declarat: 'opinia mea pe care am spus-o la un moment dat si in Guvern este ca regula asta este corecta dar poate ca in cazul unor amenzi foarte mari cum sunt cele de la Garda de Mediu si de la Consiliul Concurentei care pot fi in milioane de euro poate ca acolo are rost sa se gandeasca un mecanism de esalonare, dar asta nu este in zona noastra de responsabilitate".

  • "Incasarea amenzilor Consiliului Concurentei este in sarcina ANAF. ANAF pana la urma trebuie sa gestioneze acest proces. Sunt convins ca ei au multe elemente de considerat, pentru ca trebuie sa se gandeasca in primul rand la disciplina fiscala. Ori nu vrei sa creezi mecanisme prin care oamenii pot sa scape de plata datoriilor catre stat. Evident ca ANAF are constrangerile lui si vor gasi cea mai buna solutie", a spus Bogdan Chiritoiu.

Posta are termen limita pana pe 13 iunie sa rezolve problema amenzii de la Consiliul Concurentei, altfel ANAF va intrerupe esalonarea unor datorii de 77 de milioane lei catre buget si va aplica executarea acestora cu penalitatile aferente. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Ion Smeeianu, directorul Postei Romane a spus ca s-a facut inclusiv un memorandum catre Guvern, urmand ca Executivul sa hotarasca daca poate ajuta intr-o formula sau alta societatea.

 

Sursa:  HotNews.ro

Galerie de imagini
Guvernul permite Postei Romane sa isi esaloneze platile catre alte institutii de stat