Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii | Pagina principala
Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii
Premierul Victor Ponta si salariul directorului general Ion Smeeianu
Una din nedreptatile sesizate de Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania, sindicat membru al Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii, si anume imoralitatea veniturilor salariale ale directorului general al CN Posta Romana a ajuns, in sfarsit, in atentia premierului si speram ca va fi indreptata. Reafirmam ca la sedinta Consiliului de Administratie in care a fost adoptata hotararea privind salarizarea domnului Ion Smeeianu niciun reprezentant al SLPR nu a participat. De altfel, din noiembrie 2012 nici un reprezentant al SLPR nu a mai participat la sedintele Consiliului de Administratie, nefiind invitati.
Premierul Victor Ponta spune că a fost deranjat de faptul că directorul Poştei Române are un salariu mult prea mare şi că astfel de remuneraţii ar trebui limitate la cel mult de şase ori peste salariul mediu, după ce MEDIAFAX a anunţat că şeful Poştei primeşte anual între 72.000 euro-132.000 euro.

Şeful Guvernului a declarat, în şedinţa Cabinetului, că a discutat cu ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, despre această problemă.

"M-a deranjat foarte tare să văd că la Poşta Română directorul general are în continuare salarii de genul pe care le-am criticat. Am discutat cu ministrul Nica - directorul general are un salariu stabilit în baza Ordonanţei 119/2011 a Guvernului Boc privind guvernanţa corporatistă şi, de altfel, cam aceleaşi salarii le au şi directorul general de la Tarom, de la CFR Infrastructură, de la toate societăţile unde punem manageri privaţi", le-a spus Ponta miniştrilor prezenţi la şedinţa săptămânală a Guvernului.

Premierul a precizat faptul că managerii companiilor trebuie să aibă un salariu motivant pentru a avea performanţă, dar a apreciat că acesta trebuie să se situeze la un nivel corect.

"Sigur că nu poţi să-l plăteşti cu un salariu ca la stat şi să ceri performanţe ca-n privaţi, dar diferenţele sunt mult prea mari şi, mai ales, sunt mult prea mari când vorbim de companii unde oamenii suferă reduceri de salarii, iar conducerea, aşa cum e ea pusă pe baza ordonanţei aprobate de Guvernul Boc, are totuşi salarii mult prea mari", a spus Ponta.

Şeful Executivului le-a mai spus miniştrilor de Finanţe şi Bugetului că i se pare rezonabil modelul aplicat de Polonia pentru limitarea salariilor în guvernanţa corporatistă.

"Domnul Nica, în urma solicitării mele, a venit şi cu această idee şi cred că modelul aplicat în Polonia pentru salariile în guvernanţa corporatistă -să nu poată fi de şase ori mai mari decât salariul mediu din ramură, asta e exact legea poloneză - cred că reprezintă o soluţie mult mai corectă şi, dacă va fi cazul, prin ordonanţă adoptăm", a spus premierul.

El a insistat asupra faptului că un manager privat are un salariu "bun, foarte bun chiar", peste nivelul îndemnizaţiilor primului-ministru sau ale miniştrilor, dar că el consideră că totuşi "e prea mult" şi le-a cerut membrilor Cabinetului să analizeze în perioada următoare nivelul de salarizare al personalului din subordine.

"Să ne uităm din nou la faptul că sunt prea mulţi angajaţi în instituţiile noastre care au salarii mult mai mari decât noi. Ideea e nu să le mărim pe ale noastre, ideea este că nimeni nu mai înţelege. Deci, nu e bine să fii ministru sau secretar de stat, dacă vrei să câştigi mai mulţi bani trebuie să ai o altă funcţie, nu cea de ministru, adică cea care presupune luarea deciziilor, care presupune că sunteţi de dimineaţa până seara şi noaptea în prima linie a mass-media şi că până la urmă răspundeţi pentru decizii", a mai spus premierul.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi, că directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, are o remuneraţie lunară netă cuprinsă între 6.000 de euro şi 11.000 de euro, rezultând un câştig anual plasat între 72.000 de euro şi 132.000 de euro, conform unor hotărâri AGA ale companiei, unde statul deţine 75% din acţiuni.

"Se aprobă, în unanimitate, stabilirea remuneraţiei lunare nete a directorului general al Companiei Naţionale Poşta Română, în cuantum cuprins între 5.000 euro/lună - 10.000 euro/lună", se arată într-o hotărâre a acţionarilor din decembrie 2012.

Alte două hotărâri AGA stabilesc clauzele contractuale cuprinse în contractul de mandat încheiat cu directorul general, precum şi remuneraţia membrilor Consiliului de Administraţie, din care face parte şi Smeeianu, în sumă netă de 1.000 de euro lunar.

Remuneraţia directorului general aprobată în luna decembrie depăşeşte cu mult valorile din contractul de mandat stabilite pentru 2011 şi 2012.

O hotărâre de guvern publicată în luna august a anului trecut, prin care a fost aprobat bugetul Poştei pentru 2012, prevede la capitolul de cheltuieli "contract de mandat (inclusiv contribuţiile aferente)" suma de 114.000 lei (26.000 de euro, la cursul de schimb actual), de la 103.000 lei (23.600 euro) în 2011.


Sursa: Mediafax


Galerie de imagini
Premierul Victor Ponta si salariul directorului general Ion Smeeianu